Werkgroep Informatiepunt Digitale Overheid
Het doel van deze werkgroep was het doorontwikkelen van de informatiepunten digitale overheid, hierna IDO genoemd.
De centrale vraag waarmee de werkgroep in mei startte was: Wat is er nodig in de doorontwikkeling van het IDO om ervoor te zorgen dat we meer Nt1’ers bereiken en dat onze dienstverlening van toegevoegde waarde is en blijft (en hoe laten we dat zien)?
Deze opdracht is opgedeeld in een aantal activiteiten:
- Bijdrage leveren aan de provinciale IDO-campagne.
- Input leveren voor de lobby richting gemeenten met betrekking tot de financiering van de IDO’s vanaf 2023.
- Input leveren voor het vertellen van het verhaal rond het IDO - voor de doelgroep gemeenten loopt dit via het lobbytraject rond de financiering.
- Input leveren voor het vertellen van het verhaal rond het IDO - voor de doelgroep eindgebruikers loopt dit via de provinciale IDO campagne.
- Input leveren voor het vertellen van het verhaal rond het IDO - voor de doelgroep toeleiders is vanuit de IDO campagne een kernverhaal opgesteld.
- Input leveren voor het vertellen van het verhaal rond het IDO - voor de interne doelgroep kijken we naar waar het IDO nu staat en wat de doorontwikkelingsmogelijkheden zijn voor de toekomst (en hoe dit intern op te pakken), onder meer om een hoger bereik te realiseren.
- Deelbaar/inzetbaar maken van best practices - bv. vanuit andere provincies - rond een hoger bereik van de NT1 doelgroep via het IDO. Denk hierbij bv. aan het IDO op de werkvloer ontwikkeld vanuit Utrecht.
- Deelbaar/inzetbaar maken van best practices rond het IDO en gezondheid, met als doel het realiseren van een hoger bereik van de NT1 doelgroep.
- Vanuit de Werkgroep DigiTaalhuis wordt een aanpak opgeleverd gericht op de Voedselbank, waarbinnen een duidelijke koppeling is met het IDO.
Resultaten
De werkgroepleden zijn in duo's opgedeeld en elk duo is met een op te leveren resultaat aan de slag gegaan. Maandelijks werd voortgang en kennis uitgewisseld tussen de werkgroepleden. Ook de stuurgroep was nauw betrokken bij de voortgang.
Bij de presentatie van de resultaten stelde een stuurgroeplid: “De tijd en energie die de werkgroepleden in de opdracht hebben gestoken, helpt iedere bieb verder. Alle neuzen staan dezelfde kant op.”
Wat is er opgeleverd
Doorontwikkelen van het IDO en hoger bereik NT1 doelgroep
We hebben het thema gezondheid gekozen, omdat het een logische doorontwikkeling is van inspanningen op het gebied van digitale inclusie (IDO en digivaardigheidscursussen). Met behulp van dit stappenplan kunnen bibliotheken aan de slag om het thema ‘gezondheid’ extra uit te lichten binnen hun aanpak digitale inclusie.
Ook landelijk was men geïnteresseerd in onze uitwerking, deze is namelijk opgenomen in de landelijke toolkit.
In deze toolkit staat ook een video. Werkgroepleden Margo Kwinten van Huis73 en Carla Bellaard van Theek 5 vertellen over de koppeling tussen IDO en gezondheid: "De kracht zit 'm in de samenwerking". Bekijk hier de video.
Hoger bereik
Als we willen kijken naar de doorontwikkeling van het IDO in Brabant en hoe IDO’s kunnen zorgen voor een hoger bereik, is het goed om eerst inzichtelijk te maken waar we op dit moment staan. Pas dan wordt duidelijk wat de belangrijkste aandachts- en ontwikkelpunten en succesfactoren zijn die bijdragen aan een hoger bereik. Het overzicht van de stand van zaken van de IDO's bij de Brabantse bibliotheken op dit moment vind je hier:
In 2023 gaan we hiermee verder en kijken we naar mogelijke toekomstscenario’s.
IDO op de werkvloer:
Om als bibliotheeksector (nog) meer mensen te bereiken - waaronder zeker ook de NT1 doelgroep - wordt er naar nieuwe toeleiders en/of vindplaatsen gezocht. Werkgevers zijn een erg belangrijke vindplaats. Er is een overdraagbaar plan van aanpak beschikbaar rondom IDO op de werkvloer, met een aantal interessante bijlages: Overdraagbaar plan van aanpak: IDO op de werkvloer.
- Bijlage 1 - Bieb op de werkvloer - Iedere medewerker zelfredzaam in onze informatiesamenleving
- Bijlage 2 - Uitwerking van het project
- Bijlage 3 - Resultaten pilot Jongerenbereik vanuit het IDO
- Bijlage 4 - Rapport IDO buiten de bibliotheek. Zijn waar de doelgroep is: Informatiepunten Digitale Overheid buiten de bibliotheek
Het verhaal van de bibliotheek rond basisvaardigheden
IDO-campagne
De Werkgroep IDO heeft een belangrijke inhoudelijke bijdrage geleverd aan de provinciale IDO campagne die plaatsvond in het najaar van 2022. Informatie over de campagne vind je bij Werkgroep Branding in dit magazine.
Kernverhaal
Om de bibliotheken te helpen om het IDO goed uit te leggen aan de einddoelgroep en de toeleider zijn er twee kernverhalen opgesteld:
IDO praatplaat en argumentenkaart
Gekoppeld aan de kwestie rond de financiering van het IDO, hebben we de landelijke praatplaat rond het IDO aangevuld met de argumentenkaart ‘Het IDO hoort bij de bieb’. Ook hebben we op basis hiervan samen met de landelijke projectleider Digitale inclusie vanuit SPN gekeken naar een lokaal aan te passen versie van de IDO praatplaat.
Werksessie Kennisnetwerk basisvaardigheden Brabant - doorontwikkeling IDO
De werksessie van 13 april 2022 stond geheel in het teken van de doorontwikkeling van het IDO en was bedoeld voor alle Brabantse bibliotheekmedewerkers die zich met basisvaardigheden bezighouden.
In de sessie werkten we met elkaar toe naar een keuzemodel met daarin verschillende (toekomst-)scenario’s. Hoe ziet het IDO er over één of twee jaar uit? Voor welke keuzes staan we, bijvoorbeeld op het gebied van positionering en samenwerking? We bespraken hoe we (nog) meer mensen kunnen bereiken, hoe we van elkaar kunnen leren en wat kunnen we als netwerk in gezamenlijkheid oppakken.
Zoals een van de stuurgroepleden zei:
“Geweldig dat er al zoveel gebeurd is binnen de werkgroep. Fijn dat we daarmee doorgaan, voortborduren op de resultaten van 2022.”
Werkgroep & stuurgroep
Stuurgroep Basisvaardigheden:
Paul Adels - Theek5
Lianne Knobel - Nieuwe Veste
Peter Kok - Bibliotheek Midden-Brabant
Irene Helderman - Bibliotheek De Kempen
Yvonne van den Berg - Cubiss
Werkgroep IDO:
Marjo Frenk - Bibliotheek Midden-Brabant
Kiyara Venner - Biblioplus
Margo Kwinten - Huis73
Carla Bellaard - Theek 5
Yvonne van den Berg - Cubiss
Milja de Vries - Cubiss
2023: De Werkgroep IDO gaat door in 2023. Besloten is om deze samen te voegen met de Werkgroep DigiTaalhuis onder de naam Werkgroep Basisvaardigheden.
De bemensing van de Werkgroep Basisvaardigheden 2023 is als volgt, waarbij enkele werkgroepleden van 2022 hebben aangegeven beschikbaar te blijven voor advies en hulp.
Werkgroep Basisvaardigheden:
Margo Kwinten - Huis73
Carla Bellaard - Theek 5
Marie-Anne Raaijmakers - Bibliotheek Dommeldal
Tessa Persijn-De Bie - Bibliotheek Midden-Brabant
Yvonne van den Berg - Cubiss
Milja de Vries - Cubiss
De samenstelling van de Stuurgroep Basisvaardigheden is ongewijzigd voor 2023.
Meer informatie
Meld je aan voor de biebtobieb groep ‘Actieagenda Basisvaardigheden Brabant’.
Hou ook de Cubiss-websitepagina digitale inclusie in de gaten.
Vragen over deze werkgroep kun je stellen aan Yvonne van den Berg, projectleider Basisvaardigheden en Leven lang ontwikkelen bij Cubiss.