Werkgroep DigiTaalhuis
Werkgroep DigiTaalhuis ging medio mei aan de slag met het doorontwikkelen van het DigiTaalhuis, dit onderwerp zal geen verrassing zijn.
De centrale vraag voor deze groep was: Wat is er nodig in de doorontwikkeling van het DigiTaalhuis om ervoor te zorgen dat we meer mensen (met de focus op NT1) bereiken en dat onze dienstverlening van toegevoegde waarde is en blijft? Met als bonus: hoe laten we dat zien?
De belangrijkste activiteiten van de Werkgroep DigiTaalhuis zijn als volgt opgesteld:
- Input leveren voor het vertellen van het verhaal rond het DigiTaalhuis, geschikt voor meerdere doelgroepen. We proberen dit onderdeel - het verhaal - zo veel mogelijk te incorporeren in de aanpakken die we uitwerken rond het realiseren van een hoger bereik van de NT1 doelgroep. Verder stellen we - net als voor het IDO - het kernverhaal van het DigiTaalhuis op.
- Deelbaar/inzetbaar maken best practices - bv. vanuit andere provincies - rond een hoger bereik van de NT1 doelgroep via het DigiTaalhuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan camouflagecursussen die ontwikkeld zijn door Cubiss Limburg en een aanpak gericht op woningcorporaties ontwikkeld vanuit Zeeland en Drenthe.
- Opleveren van een overdraagbaar plan van aanpak rond een mobiel IDO bij de Voedselbank, met als doel via dit mobiele IDO meer mensen naar het DigiTaalhuis te krijgen.
- Opstellen van een overzicht van het netwerk gekoppeld aan de Voedselbank en het belang van het leggen van verbindingen met dit netwerk.
- Opstellen van een overzicht van het netwerk gekoppeld aan ouderbetrokkenheid/ gezinsaanpak en het belang van het leggen van verbindingen met dit netwerk. Dit document wordt vanwege persoonlijke omstandigheden pas in 2023 opgeleverd.
Resultaten
In deze werkgroep zijn de leden in duo's aan de slag gegaan met een op te leveren resultaat. Via een maandelijks overleg werd voortgang en kennis uitgewisseld tussen de werkgroepleden. De stuurgroep was nauw betrokken bij de voortgang.
De Stuurgroep Basisvaardigheden was zeer tevreden over de opgeleverde resultaten. Een stuurgroeplid zei: “De best practises zijn beeldend en goed verteld, de content is concreet en dat is fijn. Een mooie basis om op voort te borduren.”
Concrete plannen van aanpak
Camouflageworkshops
Bij een camouflageworkshop staat een voor de deelnemers interessant onderwerp centraal, maar ongemerkt en tegelijkertijd worden de taal- en rekenvaardigheid van de deelnemers vergroot.
Slim en voordelig door de supermarkt
Deze camouflageworkshop, ontwikkeld door Cubiss Limburg, is bedoeld om mensen wegwijs te maken in het oerwoud van kortingen in de supermarkt en de valkuilen daarbij. Deze workshop is een prima tussenstap naar een cursus basisvaardigheden (taal en/of digitaal). Met dit overdraagbare plan kunnen bibliotheken zelf aan de slag met de workshop:
- Slim en voordeling door de supermarkt - handreiking begeleiders
- Slim en voordeling door de supermarkt - werkboek deelnemers
- Overdraagbaar plan camouflagecursus: Boodschappen doen
- Gek op je supermarkt-app
- Handreiking Gek op je supermarkt-app
Geld besparen in je huis
Deze camouflageworkshop is ontwikkeld voor de NT1 en NT2 deelnemers. Er worden tips gegeven aan de deelnemers zodat zij in huis op eenvoudige manieren kunnen besparen op water, gas en stroom. Met het overdraagbare plan kunnen bibliotheken direct aan de slag:
- Geld besparen in je huis - Handreiking workshop
- Geld besparen in je huis - Workshop
- Oerdraagbaar plan camouflagecursus: Geld besparen in je huis
Aanpak lokaal netwerk
Een DigiTaalhuis is een samenwerkingsverband dat veelal deel uitmaakt van een lokaal netwerk.
Voedselbank
Het netwerk van Voedselbank Limburg-Zuid uitgeschreven als voorbeeld: Samen werken aan een hoger bereik: focus op de voedselbank
Flyer – op verzoek van bibliotheken is een voorbeeld flyer gemaakt die bibliotheken kunnen gebruiken als ze een mobiel IDO bij de lokale voedselbank willen plaatsen: mobiel IDO bij de voedselbank
Woningcorporaties
Bibliotheken en woningcorporaties werken al op meerdere plekken samen om woningzoekenden te helpen met online inschrijven voor een woning. Op basis van ervaringen is een handreiking geschreven. Deze handreiking geeft handvaten aan bibliotheken en woningcorporaties over hoe je de samenwerking vorm kunt geven. Overdraagbaar plan van aanpak: woningcorporatie
Het verhaal van de bibliotheek rond basisvaardigheden
Kernverhaal
Om de bibliotheken te helpen om het DigiTaalhuis goed uit te leggen aan de einddoelgroep en de toeleider zijn er twee kernverhalen opgesteld:
· Kernverhaal voor de einddoelgroep
· Kernverhaal voor de toeleider
Argumentenkaarten
In 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. We hebben de argumenten die bibliotheken kunnen gebruiken om een succesvolle lobby naar politici en ambtenaren te voeren per thema in argumentenkaarten genoteerd. De argumentenkaart is een werkdocument, die de bibliotheek kan aanpassen naar de eigen situatie. Deze argumentenkaarten zijn medio 2021 gedeeld met de Brabantse bibliotheekdirecteuren.
Werksessie Kennisnetwerk basisvaardigheden Brabant – doorontwikkeling DigiTaalhuis
De werksessie van 13 juni 2022 stond geheel in het teken van de doorontwikkeling van het DigiTaalhuis en was bedoeld voor alle Brabantse bibliotheekmedewerkers die zich met basisvaardigheden bezighouden.
De centrale hoofdvraag is: 'Wat is er nodig in de doorontwikkeling van het DigiTaalhuis om ervoor te zorgen dat we meer mensen bereiken en dat onze dienstverlening van toegevoegde waarde is en blijft (en hoe laten we dat zien)?'. We keken naar vraagstukken omtrent samenwerking en spraken over het bereiken van een brede doelgroep (met een focus op NT1) en de verhouding tussen het DigiTaalhuis en het IDO.
Stuur- en werkgroep
Stuurgroep Basisvaardigheden:
Paul Adels - Theek5
Lianne Knobel - Nieuwe Veste
Peter Kok - Bibliotheek Midden-Brabant
Irene Helderman - Bibliotheek De Kempen
Yvonne van den Berg - Cubiss
Werkgroep DigiTaalhuis:
Marie-Anne Raaijmakers - Bibliotheek Dommeldal
Hilde van der Heijden - Huis73
Marieke Vos - Bibliotheek CultuurPunt Altena
Angélique de Kort - Bibliotheek Midden-Brabant (tot herfst 2022)
Yvonne van den Berg - Cubiss
Milja de Vries – Cubiss
2023 De Werkgroep DigiTaalhuis gaat door in 2023, besloten is om deze samen te voegen met de Werkgroep IDO onder de naam Werkgroep Basisvaardigheden.
De bemensing van de Werkgroep Basisvaardigheden is als volgt, waarbij enkele werkgroepleden van 2022 hebben aangegeven beschikbaar te blijven voor advies:
Margo Kwinten - Huis73
Carla Bellaard - Theek 5
Marie-Anne Raaijmakers - Bibliotheek Dommeldal
Tessa Persijn-De Bie - Bibliotheek Midden-Brabant
Yvonne van den Berg - Cubiss
Milja de Vries - Cubiss
De samenstelling van de Stuurgroep Basisvaardigheden is ongewijzigd.
Meer informatie
Meld je aan voor de biebtobieb groep ‘Actieagenda Basisvaardigheden Brabant’.
Vragen over deze werkgroep kun je stellen aan Yvonne van den Berg, projectleider Basisvaardigdheden en Leven lang ontwikkelen bij Cubiss.