De bouwstenen van een Taalvriendelijke Bibliotheek
Voorbeelden van kernwaarden die passen bij de Taalvriendelijke Bibliotheek:
- inclusie
- respect
- meertaligheid
- betrokkenheid
- waardering
- openheid
- bewustzijn
- flexibiliteit
- gelijkheid
Netwerk & beleid
Het is heel belangrijk dat meertaligheid wordt benoemd in het beleidsplan van je organisatie. Door na te denken over je kernwaarden, wordt duidelijk waar jullie voor willen staan als Taalvriendelijke Bibliotheek. Zo ga je ook zien waar jullie de accenten willen aanbrengen in het beleid. Het is daarbij goed om in kaart te brengen wat de huidige stand van zaken is. Daarna kun je vaststellen waar je naartoe wilt werken en wat de prioriteiten zijn. Wat is jullie ideaal? En hoe kun je daar komen? Vergeet ook je netwerk en samenwerkingspartners niet. Kunnen zij je helpen om tot een meer taalvriendelijke karakter te komen? Of weten zij welke talen in het werkgebied voorkomen?
Eerste tip!
Zorg voor focus in je aanpak. Richt bijvoorbeeld een expertisegroep in, waarin collega’s uit verschillende teams samenwerken. En kies voor één bepaalde doelgroep in je werkgebied. Ga vervolgens op zoek naar sleutelfiguren die je met de doelgroep in contact kunnen brengen. En werf binnen die doelgroep ambassadeurs voor je plannen en activiteiten. Wanneer je als organisatie nog een stap verder wilt gaan, kun je bij het aannemen van nieuwe medewerkers rekening houden met je meertaligheidsbeleid en mensen met een meertalige achtergrond in dienst nemen.
Tweede tip!
Binnen marketing spreekt men wel van het maken van een klantreis. Zo’n 'reis' beschrijft het traject en alle contactmomenten tussen een klant en een dienst, product of merk. Om te komen tot een taalvriendelijk beleid in je organisatie, kun je een klantreis maken naar en door je eigen bibliotheek (zowel fysiek als digitaal). Leef je in als nieuwe, anderstalige bezoeker óf als laagtaalvaardige Nederlandse bezoeker. Kijk door een neutrale bril en probeer de mogelijke ervaringen van je bezoeker te verzamelen. Wat kom je allemaal tegen aan taal en tekens? Hoe weet je als bezoeker of deze omgeving voor jou interessant is? En hoe ontdek je eigenlijk waar je moet zijn?
Op deze manier kun je helder in kaart brengen en onderzoeken waar verbeteringen mogelijk zijn. Een klantreis levert natuurlijk nóg meer informatie op als je ook echt mensen uit de doelgroep meeneemt. Laat ze vrij reageren op alles wat ze tegenkomen en leg dit vast.