Open en nieuwsgierige houding: De kracht van empathie
In een wereld vol conflicten en onrust worden miljoenen mensen gedwongen hun thuisland te verlaten. Er is steeds meer behoefte aan steun voor vluchtelingen die kampen met trauma's. Jorin van der Jagt, GZ-psycholoog bij Reinier van Arkel in 's-Hertogenbosch, helpt deze kwetsbare groep. Met een achtergrond in klinische psychologie en ervaring in het Midden-Oosten, deelt ze tips over hoe bibliotheekmedewerkers met vluchtelingen kunnen omgaan en waar ze op moeten letten in de communicatie.
Ervaring met vluchtelingen
Toen in 2015 een grote golf vluchtelingen Nederland bereikte, kreeg Jorin een oproep om te helpen in het buitenland. Aanvankelijk was dit gericht op het verlenen van eerste hulp aan vluchtelingen, zoals het uitdelen van dekens en drinkflesjes. Ze werd geïntrigeerd door de complexiteit van de psychische problemen waarmee vluchtelingen te maken hadden. Dit motiveerde haar om richting traumapsychologie verder te studeren. Ze besloot na haar studie terug naar het buitenland te gaan, waaronder Libanon, Irak en Jordanië, om meer diepgaande hulp te bieden aan getraumatiseerde mensen.
Naast het behandelen van individuele trauma’s richtte Jorin zich in het buitenland ook op het ontwikkelen van copingvaardigheden voor dagelijkse stress in vluchtelingenkampen. "Hier was het essentieel om mensen te helpen omgaan met de voortdurende onveiligheid en onzekerheid in hun dagelijks leven", vertelt ze. Bij Reinier van Arkel behandelt Jorin voornamelijk mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS).
PTSS is een aandoening waarbij mensen last hebben van nachtmerries of terugkerende beelden van traumatische gebeurtenissen die veel spanning en onrust oproepen. Mensen zijn bijvoorbeeld schrikachtig of erg alert.
PTSS kent vier symptomen:
- Herbeleven: herinneringen, nachtmerries
- Vermijding: er niet over willen praten
- Hyperarousal: veel spanning ervaren, schrikachtig, alert
- Negatieve gedachtes en gevoelens: schuld, schaamte
De rol van bibliotheken
Bibliotheken kunnen volgens Jorin een cruciale rol spelen in de ondersteuning van vluchtelingen. Naast het bieden van taallessen en taalcafés, ziet Jorin meerdere mogelijkheden:
- Sociaal contact: "Sociaal contact heeft een helende werking, omdat het vluchtelingen helpt zich welkom en gehoord te voelen. Niet alleen taallessen, maar vooral ook informele ontmoetingen, zoals een kopje thee drinken in de bibliotheek, kunnen waardevol zijn", zegt Jorin. Als de bibliotheek dan ook nog een hoekje maakt waar de kinderen onder toezicht kunnen spelen, dan verwacht Jorin daar veel animo voor.
- Praktische ondersteuning: Een praktisch aspect van de bibliotheek is de beschikbaarheid van computers. "Voor vluchtelingen kan het gebruik hiervan soms lastig zijn vanwege onbekendheid met technologie of de complexiteit van Nederlandstalige formulieren." Jorin benadrukt het belang van ondersteuning bij digitale vragen en vaardigheden door bibliotheken. Denk aan de ondersteuning die geboden wordt bij het gebruik van computers en cursussen zoals Klik & Tik en DigiSterker. En het Informatiepunt Digitale Overheid als aanspreekpunt voor ingewikkelde vragen. Denk daarbij aan het promoten van het IDO onder vluchtelingen.
- Bron van informatie: Bibliotheken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vluchtelingen door boeken aan te bieden die aansluiten bij hun culturele achtergrond en taalniveau. "Het is belangrijk dat hulpverleners en vluchtelingen weten dat er speciale collecties met boeken zijn die eenvoudig te lezen zijn voor volwassenen. Het beperken tot alleen kinderboeken kan door vluchtelingen als vernederend worden ervaren. Alsof ze ‘dom’ zijn." Bovendien wijst Jorin op de waarde van een selectie boeken in de moedertaal van de vluchtelingen, geschreven door bekende auteurs uit bijvoorbeeld Iran of Syrië.
- Veilige haven: Voor sommige vluchtelingen kan de bibliotheek een veilige plek zijn waar ze hun verhaal durven delen. Jorin vindt het belangrijk dat bibliotheekmedewerkers de sociale kaart rondom vluchtelingen kennen en korte lijntjes hebben met hulpinstanties, zodat ze kunnen doorverwijzen wanneer nodig. "Bibliotheken kunnen altijd contact opnemen met Reinier van Arkel voor advies." Jorin wijst op de trauma-advieslijn van Psychotraumacentrum Zuid-Nederland (bereikbaar via het algemene telefoonnummer) die beschikbaar is voor mensen die in contact staan met vluchtelingen. Deze lijn is niet bedoeld voor vluchtelingen zelf, maar voor hulpverleners die ondersteuning nodig hebben bij het omgaan met trauma.
Communicatie met vluchtelingen
Bibliotheekmedewerkers hoeven niet de rol van psycholoog op zich te nemen, maar Jorin heeft wel tips voor de communicatie met vluchtelingen. "Het begint met een open en nieuwsgierige houding. Vul niet direct in dat iemand vluchteling is en dus getraumatiseerd. Stel open vragen, zoals 'Hoe gaat het met u?' en vraag door over hun dag. Maak een praatje zonder direct naar traumatische ervaringen te vragen. Laat iemand zich welkom voelen, zodat deze zich veilig genoeg voelt om wellicht in de toekomst diens verhaal te delen. Vraag of je ergens bij kunt helpen."
Die veilige sfeer is ook belangrijk bij bijvoorbeeld een taalcafé waar een beladen thema zoals vrijheid op de agenda staat. "Door letterlijk te benoemen dat een onderwerp mogelijk emotionele reacties kan oproepen en door deelnemers uit te nodigen om hun gevoelens hierover te delen, kan een ontspannen sfeer ontstaan zonder druk. Het observeren van stresssignalen, zoals trillende benen, de handen voor het gezicht, transpireren of een verhoogde ademhaling, helpt om op tijd een stapje terug te nemen naar een luchtiger onderwerp."
“Door letterlijk te benoemen dat een onderwerp mogelijk emotionele reacties kan oproepen en door deelnemers uit te nodigen om hun gevoelens hierover te delen, kan een ontspannen sfeer ontstaan zonder druk.”
Watchful Waiting
Acuut ingrijpen of hulp inschakelen is in de meeste gevallen niet nodig, noemt Jorin. In de psychologie hanteren ze het principe van ‘Watchful Waiting’, ofwel goed de ontwikkeling van symptomen observeren en nog niet direct behandelen. "Iemand kan ook gewoon een slechte dag hebben", zegt Jorin. "Als de zorgen blijven en iemand herhaaldelijk aangeeft moeite te hebben met slapen, vaak hoofdpijn heeft of onrustig is, benoem het dan dat je je zorgen maakt. En doe voorzichtig een suggestie voor verdere hulp, zoals het bezoeken van een huisarts."
Zelfzorg voor bibliotheekmedewerkers
Werken met vluchtelingen kan emotioneel belastend zijn. Jorin adviseert bibliotheekmedewerkers om daarom goed voor zichzelf te zorgen. "Kijk wat je zelf daarin nodig hebt en hoe je je eigen zorgen kunt verminderen. Wandel een rondje, bel een vriendin, praat met je collega of neem even pauze na een bewogen gesprek met een vluchteling. Het zijn vaak schrijnende verhalen. Zorg goed voor jezelf, alleen dan kun je goed voor anderen zorgen," adviseert Jorin.
Een luisterend oor
Door een open en nieuwsgierige houding aan te nemen, praktische ondersteuning te bieden en samen te werken met hulporganisaties, kunnen bibliotheken bijdragen aan de integratie van vluchtelingen in de samenleving. "We vergeten soms de kracht van empathie en de impact die we kunnen hebben door simpelweg aanwezig te zijn en te luisteren."
“We vergeten soms de kracht van empathie en de impact die we kunnen hebben door simpelweg aanwezig te zijn en te luisteren.”