Maas en Peel omarmt thematisch werken: ‘Laten zien wie we óók zijn’

Banner van de Facebookpagina van Bibliotheek Maas en Peel

Net als andere bibliotheken in Limburg en Nederland, bevindt Maas en Peel zich in een transitie. De bieb treedt meer en meer naar buiten. Bibliotheekmedewerkers worden opgeleid tot community librarians en men zoekt samenwerking met inwoners en allerlei maatschappelijke instanties. En activiteiten vinden allang niet meer plaats enkel en alleen tussen de muren van de bieb zelf. Door deze transitie te koppelen aan een thema – Geluk – heeft Maas en Peel het afgelopen jaar echter vooral aan zichtbaarheid gewonnen: ,,Hé, dit doen jullie dus ook!”

Jannie en Peter - Is geluk blind?

Tientallen lezingen, workshops, samen spelletjes spelen, een ‘bevrijdingstour’, de Mensenbieb en de podcast voor jongeren, ‘Eerste hulp bij…..’ . De kalender van Bibliotheek Maas en Peel stond bol van de ‘geluksactiviteiten’. En dan moet de grote finale van het themajaar 2022 nog volgen: een geluksgala, georganiseerd in samenwerking met de lokale Omroep P&M.

,,We hebben echt heel veel gedaan dit jaar”, blikt directeur Inge van Dongen terug. ,,We zijn ontzettend zichtbaar geworden. Wat weer heeft gezorgd voor een heel ander beeld van de bieb. Mensen zeggen nu: hé, dit doen jullie dus ook! Dat is heel positief.” Bovendien, zo vult marketing- en communicatiespecialist Ingrid Smets aan, zo’n thema geeft houvast. ,,We organiseren al jaren activiteiten, ook buiten de bieb. Maar nu heb je een soort kapstok waar je het programma aan kunt ophangen. En dat zorgt voor een duidelijke richting.”

Verbeelding

Het thema ‘Geluk’ kwam eind 2021 uit de ideeënbus rollen, omdat in de gemeenten Peel en Maas en Beesel - het verzorgingsgebied van de bieb - er veel aandacht was voor positieve gezondheid. Dit is een filosofie waarbij integraal wordt gekeken naar de gezondheid van mensen. Dus niet alleen naar de medische kant, maar ook naar sociale, economische en mentale factoren. ,,Maar positieve gezondheid klinkt wat abstract. Geluk daarentegen is een begrip wat meteen tot de verbeelding spreekt, zeker ook gezien de behoefte daaraan na de coronapandemie, die voor veel mensen een enorme impact op hun leven had”, verklaart Inge van Dongen de keuze voor het thema. ,,We wilden met het thema context bieden aan het begrip geluk. Het is helemaal niet gek als je je niet altijd gelukkig voelt.”


In 2023 is het thema van bibliotheek Maas en Peel 'BruTAAL met taal'

De nieuwe profilering van de Bibliotheek Maas en Peel mag op veel enthousiasme rekenen bij de lokale bevolking. ,,Je hoort dat mensen aan elkaar vertellen wat ze bij of met de bieb gedaan hebben”, vertelt Ingrid Smets. “Ze worden ambassadeurs en dat is mooi.” Maar natuurlijk zijn er ook leerpunten te noemen. Want, zo’n groot aanbod aan activiteiten neerzetten is een hele prestatie, maar niet alles werd een doorslaand succes. ,,Daarom gaan we tijdens de evaluatie ook kijken hoe we meer focus kunnen leggen op kwaliteit, in plaats van op kwantiteit”, benadrukt Inge.

Maar, zegt de directeur in één ademtocht: dat hoort ook bij vernieuwing: ,,Je kunt al bij voorbaat zeggen dat je sommige activiteiten wel of niet gaat doen, maar dan rem je de mensen in jouw organisatie af om met creatieve ideeën te komen. Dat wilden we niet. Soms zaten er dan activiteiten bij die minder goed bij de rol van de Bibliotheek pasten. Maar dat geeft niet. Ons motto is leren door te experimenteren.”

Spannend

De medewerkers van de bieb vonden die ruimte voor vernieuwing ook wel spannend, geeft Inge toe. ,,We zijn al een tijdje bezig om onze mensen op te leiden om meer naar buiten te treden, de gemeenschap in te gaan en verbindingen te maken. Dat is al anders werken dan het voorheen was. En daar kwam nu ook het thematisch én projectmatig werken bij. Voor sommige collega’s was dat wel overweldigend. Het is natuurlijk veel werk om activiteiten op te zetten. Bovendien moet je goed in de gaten houden wat er in de gemeenschap speelt en hoe je daar eventueel als bieb op kunt inhaken.”

Die transitie, en thematisch werken in het bijzonder, is dus niet voor iedereen weggelegd: ,,Nee, maar ook dat is niet erg. Wat bijzonder was in onze organisatie is dat er mensen waren die erkenden dat dit de stappen zijn die de bieb moet zetten naar de toekomst toe, maar die tegelijkertijd aan gaven dat zij niet de persoon zijn om hier mee vorm aan te geven. Ook dat is een ontwikkeling die hoort bij vernieuwing. Maar dat toont wel lef.”

Onverwacht

Een ander inzicht dat de bieb opdeed het afgelopen jaar, is dat er ook wel wat meer zakelijk gedacht mag worden bij het opzetten van activiteiten. Inge: ,, We hebben daar nu meestal geen rekening mee gehouden. Maar iets organiseren kost gewoon tijd en geld. En als zo’n activiteit dan van toegevoegde waarde is, mag je daar best iets tegenover stellen, door bijvoorbeeld een beperkte entreeprijs te vragen. Maar dat zit nog te weinig in ons denken. Dus dat is voor het komende jaar een belangrijk aandachtspunt.”

Ingrid Smets is trots op hoe de bieb zich heeft ontwikkeld en geprofileerd tijdens het geluksjaar 2022. ,,We hebben laten zien wat we óók zijn, dan alleen ‘van de boeken’. Zo hebben we samen met de lokale omroep en een groep jongeren de podcast ‘Eerste hulp bij…’ gemaakt. Hierin worden problemen besproken die jongeren ervaren. Met één van deze podcasts wonnen we uiteindelijk ook nog eens een Lokale Media-award van NLPO. Hartstikke mooi. Bovendien is dit iets dat je niet meteen bij een bieb verwacht.”

Geluksbijeenkomst met Nico Neele