Voorwoord
“Verbreding van dienstverlening brengt nieuwe uitdagingen met zich mee"
Binnen de bibliotheeksector was praten over marketing lang niet zo gangbaar. Het riep associaties op met commercie en sales en met mensen iets door de strot duwen. Niet direct het beeld dat je als Bibliotheek wilt oproepen. Toch is er de afgelopen jaren in het denken over marketing en de Bibliotheek als merk best veel veranderd. Hier was ook alle aanleiding toe.
Foto van Cyril Crutz, directeur-bestuurder BiblioPlus
Deze aanleiding komt voort uit de inhoud. De maatschappelijke opgave aan bibliotheken is het afgelopen decennium behoorlijk verbreed. Ik heb hier vanaf 2016 als bestuurder inhoudelijk aan mogen meebouwen binnen onze eigen Bibliotheek. De aanpak laaggeletterdheid, de podium functie voor kennisdeling en ontmoeting, de vele spreekuren en de hulp bij digitale drempels die mensen ervaren. Zo maar wat voorbeelden van nieuwe vormen van dienstverlening. Dit proces van verbreding plaatste ons ook voor nieuwe uitdagingen. Ook de doelgroepen voor de verschillende diensten zijn veel gevarieerder dan voorheen. Dit dwingt ons om na te denken over waar onze doelgroep zich bevindt, wat hun werkelijke behoefte is en hoe we hier goed op kunnen aansluiten. Ja, marketing dus…maar zonder de hijgerige toon.
Een tweede, minstens evenzo grote uitdaging, vormt het imago van de Bibliotheek. Bij het bouwen aan een sterk merk vormt ‘mentale beschikbaarheid’ de eerste, grote horde. Wat hiermee wordt bedoeld is dat mensen aan je moeten denken als ze behoeften hebben die perfect aansluiten op de dienstverlening die je als Bibliotheek levert. Anders overwegen ze ook niet om te komen! We weten allemaal welke drie associaties al honderd jaar dominant zijn voor het merk de Bibliotheek: lezen, lenen en boeken. Dit is dé reden waarom we in de periode 2019-2020 binnen de netwerkcommissie marketing een nieuwe strategie hebben gemaakt voor het merk wat ons zo dierbaar is. De inhoudelijke verbreding moet hand in hand gaan met een herpositionering van het merk. Dit betekent nieuwe associaties toevoegen aan ons merk en nieuwe groepen in de samenleving ervan overtuigen dat de Bibliotheek ook voor hen waardevol kan zijn.
Inmiddels is onze visuele identiteit in lijn gebracht met de merkstrategie en realiseren we ons dat we als medewerkers elke dag de ‘betrokken hartelijke’ als karaktertype uitdragen. Deze zomer is bovendien onze imagocampagne gestart. Wat goed dat Cubiss deze editie van Cubiss Connect aan het imago van de Bibliotheek besteedt. Want er is veel over te zeggen en we zijn er nog niet. Maar wel op de goed weg. Ik wens jullie veel leesplezier!
Cyril Crutz Directeur-bestuurder BiblioPlus Voorzitter netwerkcommissie marketing
"Er is veel te zeggen over het imago van de Bibliotheek en we zijn er nog niet. Maar wel op de goede weg."